Vegetarische erwtensoep

Een stevige erwtensoep past perfect bij winter. De klassieke variant maak je met speklappen en rookworst: een lekkere stevige maaltijd. Een lichtere versie zonder vlees is lekker, erg gezond en boordevol groenten & vitaminen. Zo maak je de soep!

Ingrediƫnten voor 4 personen

  • 400 gram spliterwten
  • 1 prei
  • 2 uien
  • 3 teentje knoflook
  • 1 winterpeen (circa 200 gram)
  • 200 gram knolselderij
  • 400 gram tuinerwtjes
  • 1,5 liter groenten bouillon
  • 1 laurierblaadje

Bereiden

  1. Zet een grote soeppan op het vuur en voeg de bouillon, spliterwten en laurierblad toe en breng het zachtjes aan de kook. Zet dit voor een uur op een laag vuurtje.
  2. Schil en snijd ondertussen de uien, knoflook, winterpeen en knolselderij in blokjes. Verwijder de buitenste bladeren van de prei, halveer de prei, spoel het zand tussen de bladeren uit en snij hem in halve ringen. Voeg de groenten toe aan de soep en kook alles een half uurtje door.
  3. Voeg de laatste 10 minuten de tuinerwtjes toe. Voor een iets fijnere soep kan je de soep nu met een staafmixer grof pureren. Of laat de soep grof en roer het even door.
  4. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de soep met een lekker stuk Fries roggenbrood. Geniet van de gezonde en hartverwarmende soep!