Ontmoet de boer(in)

Tom Romme (eigenaar boerenbedrijf De Buitenman): ‘Ik ben een oerboer’

Een boerderij, een winkel, een herberg, een slaapaccommodatie, maar vooral een multifunctioneel boerenbedrijf dat (bio)logisch te werk gaat: dat is De Buitenman in De Kempen. Dichterbij de Boerderij nam een kijkje op het erf van de familie Romme.

Tom: ‘We zijn een divers boerenbedrijf waar gasten eten en drinken in de herberg, biologische en streekproducten kopen in de boerderijwinkel en overnachten in het gastenverblijf. In de basis blijft het een boerenbedrijf met twintig hectare weide, zes hectare asperges, tuinbouw en veeteelt . Hier komen educatie, horeca en detailhandel rondom landbouw samen. Ook hebben we anderhalve hectare nieuwe natuur in eigen beheer. Mijn vrouw Yvonne en ik hebben de oude schuur platgegooid en er vier jaar over gedaan om de schuur opnieuw op te bouwen tot herberg in oude stijl. We hadden een bepaalde visie en wisten dat ons bedrijf anders moest zijn. Bij De Buitenman staan warmte, de sfeer van toen en realistisch idealisme centraal.

 
Biologisch
De biologische aspergekwekerij en natuurboerderij liggen in de vruchtbare beekdalen van de rivier De Reusel in Lage Mierde. Het boerenbedrijf streeft ernaar om een modern biologisch, zelfvoorzienend landbouwbedrijf te worden. Dat principe passen ze al jaren toe, maar wordt nog niet met de juiste certificaten bezegeld. ‘Wat de natuur kan, hoeft de boer niet te doen. De natuur wint het altijd en dat kun je voor je laten werken. Wij willen biologisch boeren, waarbij De Buitenman het bedrijf wordt dat de omgeving voedt. Daarbij willen we het voor mensen aantrekkelijk maken om naar ons af te reizen. Door hen te laten mee doen en mee ervaren willen we draagvlak, begrip en transparantie creëren en laten zien dat we zelfvoorzienend zijn.’ Zoon Luuk: ‘We hebben langs de weg een kruiden- en groentetuin. We komen soms met kruiwagens met daarin kroppen sla over het terras gelopen. Onze gasten zitten letterlijk middenin onze wereld.’

De sfeer van toen
‘Samen met het personeel vertellen wij al jaren elke dag het verhaal van De Buitenman. Dat verhaal vertellen we aan de hand van de seizoenen en andere belangrijke hoogtepunten in het boerenbestaan, zoals de slachtmaand van de varkens, de maand van de Kempisch Hoen of het aspergeseizoen. Ik kom uit een boerengezin en ben op deze plek opgegroeid. Ons huidige verhaal is twintig jaar geleden met Yvonne tot stand gekomen: we wisten dat we het anders wilden doen. We startten het bedrijf en begonnen met het omschakelen van de grond naar biologisch. Mensen kwamen langs om bij ons boerderijproducten te kopen en de kring met gasten en klanten werd steeds groter. Inmiddels ontvangen wij, van dichtbij tot ver weg, 45.000 tot 50.000 man per jaar. We zetten al onze producten zelf weg en willen kleinschalig blijven boeren.’

De volgende generatie
‘Yvonne en ik hebben het bedrijf opgebouwd en onszelf de verschillende disciplines aangeleerd. Om ons bedrijf goed door te zetten moeten we vier specialisten aantrekken voor de vier verschillende vakgebieden. Namelijk voor de boerderij, logies, horeca en de winkel. Wij boeren zijn traditioneel. Jaren geleden maakte mij het niet uit, maar nu ben ik erg dankbaar dat ik zo’n mooi oerberoep heb en zou het voor mij een kers op de taart zijn als mijn kinderen het bedrijf voortzetten, maar je moet wel realistisch zijn. Voor hen is er in ieder geval alle ruimte om zich hier te ontwikkelen’, aldus Tom. Misschien is de eerste stap richting overname al wel gezet, want Luukheeft de biologische aspergetak volledig van vader Tom overgenomen.’

Voor meer informatie over alle bedrijfsactiviteiten van de familie Romme, neem een kijkje op www.debuitenman.nl.

verras me met nog meer

Inspiratie

Voor de familie

Koeiendans 2024: van stal naar de wei!

Lees verder
Voor op tafel
asperges witte goud witte asperges seizoensgroente

10x verse asperges uit Zeeland en West-Brabant

Lees verder
Voor de familie

Kom in de Kas: adressen in Zeeland

Lees verder