Voor op tafel

Snoepen als een koning: maak je eigen oranje tompouce

Oranje boven, oranje boven! Met Koningsdag vieren we feest en bij feest hoort een lekker gebakje: een oranje tompouce. Natuurlijk kun je de winkel inlopen voor een kant- en klaar exemplaar, maar een zelfgemaakte tompouce smaakt nog lekkerder. De (meeste) ingrediënten koop je gewoon bij de boer. Eet smakelijk en maak er een mooie Koningsdag van!

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1 vanillestokje of vanille extract
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 250 ml verse melk
  • 2 eidooiers
  • 75 gr suiker
  • 75 ml room
  • 2 gelatineblaadjes
  • 75 gr poedersuiker
  • 2 el wortelsap

Bereiden

  1. Verwarm de 200 ml melk samen met de suiker en de vanille in een pannetje. Scheid de eidooiers van het eiwit en vang deze op in een kommetje. Het eiwit heb je niet nodig. Roer de eidooiers samen met de rest van de melk en de bloem tot een glad papje en voeg het daarna toe aan de warme melk. Blijf goed roeren met de garde tot het wat dikker wordt. Giet het mengsel op een groot bord om het af te laten koelen tot kamertemperatuur. Als je het afdekt met een bakpapiertje voorkom je dat er een vel op komt.
  2. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden en snijd de bladerdeegplakjes doormidden. Met een vork prik je wat gaatjes in het deeg en bak je de plakjes op een bakplaat in 25 minuten gaar.
  3. Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water en klop ondertussen de room stijf. Als de gelatineblaadjes geweekt zijn, smelt je ze op een laag vuur in een pannetje. Klop de afgekoelde banketbakkersroom los in een kom en voeg de gelatine eraan toe. Spatel de opgeklopte room voorzichtig en luchtig door de banketbakkersroom en laat het ongeveer een halfuur opstijven in de koelkast.
  4. Ondertussen maak je het oranje glazuur voor de tompoezen. Meng de poedersuiker en het wortelsap door elkaar en smeer vier bladerdeegdakjes met het glazuur. Besmeer of spuit de banketbakkersroom op de andere vier bladerdeegdakjes en top het geheel af met de oranje dakjes.

Koop je eieren, verse melk, room of wortelsap bij de boer in de buurt. Op ons ‘In de buurt-kaartje’ vind je in één oogopslag welke boerenbedrijven erbij jou in de buurt zijn om ingrediënten in te slaan.

verras me met nog meer

Inspiratie

Voor de familie

Koeiendans 2024: van stal naar de wei!

Lees verder
Voor op tafel
asperges witte goud witte asperges seizoensgroente

10x verse asperges uit Zeeland en West-Brabant

Lees verder
Voor de familie

Kom in de Kas: adressen in Zeeland

Lees verder