Michiel Vos en Cynthia van Overveld verkopen hun asperges in Nederland én België, ook tijdens de coronatijd

De asperges van de familie Vos in Huijbergen zijn al meer dan 30 jaar een begrip op zowel Nederlands als Belgisch grondgebied. De Brabantse Wal staat bekend om het overheerlijke ‘witte goud’ met een unieke, licht zilte smaak. In 2015 namen Michiel Vos en Cynthia van Overveld – als derde generatie – het familiebedrijf over. Hoe pakken zij de verkoop van hun asperges aan nu het coronavirus Nederland en België in haar greep heeft? Dichterbij de Boerderij ging in gesprek met Cynthia.

Familiebedrijf

Het dynamische bedrijf van Michiel en Cynthia bestaat uit een bomenkwekerij en aspergekwekerij. ‘We zijn gespecialiseerd in de zogenoemde hagenteelt. Met de bomenkwekerij richten wij ons voornamelijk op grote bedrijven in het buitenland. Negentig procent van onze bomen gaat naar Italië, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk. De bomenkwekerij is een stuk groter dan de aspergekwekerij: we hebben 19 hectare aan bomenkwekerij en 2,3 hectare is bedoeld voor onze asperges. De asperges leveren we normaliter aan consumenten en een paar restaurants.’

Asperges verkopen tijdens de coronacrisis

Vanwege het coronavirus is de horeca-afzetmarkt helemaal stil komen te liggen. Hoe bereiken ze consumenten? ‘Ons bedrijf ligt op Belgisch en Nederlands grondgebied. Toen aan het einde van de straat – op de grens tussen Nederland en België – betonblokken werden geplaatst omwille van de maatregelen rondom het coronavirus, dacht ik dan ook: “hoe gaan we dit doen?”. We hebben het paasweekend inmiddels achter de rug en de verkoop viel helemaal niet tegen.’

Creatieve ondernemers Cynthia en Michiel hebben gelijk een oplossing bedacht om ook aan hun Belgische klanten te kunnen blijven leveren. Een nabijgelegen geitenboer op Belgisch grondgebied wilde graag helpen. “Dat betekende dat ik onze website razendsnel heb omgebouwd naar een webshop. Zodat onze Belgische klanten kunnen blijven bestellen en betalen via de website. Het bedrijf van de geitenboer fungeert nu tijdelijk als ophaalpunt. Op drie dagen in de week zorg ik ervoor dat de asperges die online zijn besteld, afgehaald kunnen worden. Ik was in het begin een beetje sceptisch over dit idee, maar de bestellingen lopen heel goed. Het is wel een iets jongere doelgroep, in mijn winkel komt vaak een iets ouder publiek. Voor hen is het nu lastiger om aan onze lekkere asperges te komen en ik mis de vaste klanten ook: het zijn toch mensen die al jaren in je winkel komen. Maar het is natuurlijk erg leuk dat we nu veel nieuwe gezichten zien. We zijn heel actief bezig geweest op Facebook!’

Ontwikkeling op het bedrijf

Cynthia en Michiel hebben de afgelopen drie of vier jaar flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van hun bedrijf. ‘We houden onze ogen en oren altijd open. We doen natuurlijk veel ideeën op via internet, maar ook op beurzen zien we veel innovaties die toepasbaar zijn op ons bedrijf. Het werk op de bomenkwekerij is erg zwaar, dus zijn we veel aan het mechaniseren. Mijn man Michiel heeft natuurlijk ontzettend veel ervaring en werkt al twintig jaar in het bedrijf van zijn ouders voordat wij het in 2015 overnamen. Zelf heb ik geen agrarische achtergrond, maar de familie aan mijn moederskant is een boerengeslacht. Mijn vader heeft altijd een stuk land gehad waarop hij zelf groenten verbouwden en we hadden thuis paarden.’

 Voor meer informatie over alle activiteiten op het bedrijf, bezoek de website!

 

Nieuwsbrief

Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van het reilen en zeilen op boerderijen bij jou in de buurt? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


Contact

Wil je contact opnemen met de initiatiefnemers van Dichterbij de Boerderij? Dat kan! Mail naar: redactie@dichterbijdeboerderij.nl

Privacyverklaring / Disclaimer / Cookies