Job Albers (Doe-boerderij An ’t Hoag): ‘Je moet met passie kunnen werken’

Prachtig weer was het, toen de redactie van Dichterbij de Boerderij de rustieke locatie van doe-boerderij en minicamping An ’t Hoag in Rijkevoort-de Walsert bezocht. Voordat we startten met een rondleiding op het erf, werd een glaasje sap geserveerd uit eigen peren- en appelgaard.

Het erf lag er rustig bij, de koeien en varkens stonden in de stal met een naambordje ‘het Verrekeshok’ (wij moesten stiekem lachen om deze naamgeving). Vanaf 16.00 uur zat de dag erop voor de deelnemers van de doe-boerderij en keerden zij op de fiets weer terug naar huis. Op de mini-camping staan enkele gasten, waarvan een paar vaste gasten en één permanente gast: boerenzoon Job Albers. Hij wil in de toekomst samen met zijn broer Freek Albers graag An ‘t Hoag overnemen van de huidige eigenaren: zijn vader Mart Albers en echtgenote Patricia Verschuren.

Doe-boerderij

”Kan ik niet hier komen werken, ik vind het zo leuk en het houdt mij van de straat”, had een van de
jongens gevraagd die zijn taakstraf had uitgevoerd op de doe-boerderij. Het bedrijf heeft allerlei bezoekers, werkenemers en deelnemers: we ontvangen ook mensen met een verstandelijke beperking, maar ook mensen met een burn-out en Niet-Aangeboren Hersenletsels (NAH). “Structuur is belangrijk voor die mannen”, aldus Job. Zelf is hij niet zo gestructureerd, maar daarin vullen Freek en Patricia hem weer aan. Zo heeft iedereen zijn kwaliteiten binnen het bedrijf. Job zijn passie ligt bij zijn groentetuin, waarmee hij natuur-inclusief produceert. Hij heeft het perceel in zeven vakken opgedeeld waarbij hij eenderde van het perceel inlevert om het bodemleven te bevorderen.

Op de doe-boerderij zijn de dagen nooit hetzelfde, maar meestal beginnen ze met een ronde over de boerderij voordat de gasten arriveren. Samen met de cliënten gaan ze vervolgens aan de slag met het voeren van de dieren waarna ze met de werkzaamheden van de dag aan de slag gaan. “We nemen daar onze tijd voor”, om te zorgen dat de jongeren rustig en goed aan hun werk toekomen en om hen rustig de tijd te geven. Samen planten ze bijvoorbeeld de zaadjes in de plantenkwekerij. Als de deelnemers en werknemers ’s middags rond een uur of 4 richting huis vertrekken doen de eigenaren nog een rondje over het erf voor een laatste check.

Minicamping

Op de minicamping is ruimte voor tien tenten of caravans. Verder is er nog de mogelijkheid om een pipowagen te huren of een appartement, waar je in een heuse bedstee slaapt. Er zijn een aantal vaste gasten die jaarlijks terugkeren op het moment dat het mooi weer begint te worden. Achthonderd overnachtingen hebben ze per jaar. Dat lijkt een heleboel, maar voor de verdiensten draaien ze de camping niet. De camping is Mart een aantal jaren geleden. Mart: “Het leek mij erg leuk om een camping te runnen én een camping biedt genoeg werk op het campingterreinvoor de deelnemers.”

Blik op de toekomst

Kortgeleden is de familie Albers begonnen aan het bouwen van een boerderijwinkel onder de hooimijt. Wanneer de winkel open gaat is nog niet duidelijk. De realisatie ligt in handen van het team van An ‘t Hoag en bovendien worden er enkel eigen materialen gebruikt, een mooi en intensief project.

Verder is er ook het idee ontstaan om een terras te openen. Zo nu en dan probeert Job samen met de kok en zijn cliënten wat gerechtjes te bereiden met de producten van zijn plantenkwekerij. “Ik weet dat we voor 10 uur in ieder geval geen pastinaaksoep op tafel hebben staan.” Daarmee doelt hij erop dat het aanbod afhankelijk is van de arbeid die erin wordt gestopt, onder druk presteren past niet bij de doelgroep van de doe-boerderij.

Voor de lange termijn liggen er nog ideeën om de zorgboerderij met 24-uurs zorg uit te breiden zodat de cirkel binnen het bedrijf rond wordt. Ook zijn er plannen om het perceel uit te breidden en daarmee de groentetuin te vergroten. Veel mogelijkheden nog dus voor Freek en Job Albers. Wij wensen jullie veel succes en tot op de opening van jullie boerderijwinkel!

Voor meer informatie over alle bedrijfsactiviteiten van An ‘t Hoag, neem een kijkje op www.ant-hoag.nl/

Nieuwsbrief

Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van het reilen en zeilen op boerderijen bij jou in de buurt? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


Contact

Wil je contact opnemen met de initiatiefnemers van Dichterbij de Boerderij? Dat kan! Mail naar: redactie@dichterbijdeboerderij.nl

Privacyverklaring / Disclaimer / Cookies