Duik de keuken in met dit sintrecept: kruidnoten-pompoen-cheesecake

‘t Heerlijk avondje is gekomen…Pakjesavond is vaak een hectische, maar sfeervolle avond om te genieten met familie. De mooie ingepakte cadeautjes, creatieve surprises en grappige gedichten zorgen altijd voor een onvergetelijke sinterklaasavond. Een lekker bijpassend sinterklaas hapje maakt het 5-december-moment helemaal compleet. Maak er samen een sfeervolle dag van! Tip: koop (een deel van) de producten lokaal bij de boer.

Ingrediënten

  • 220 gram kruidnoten
  • 175 gram pompoen in blokjes
  • 75 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram naturel roomkaas
  • 250 ml verse slagroom
  • 1 zakje klop-fix
  • 2 blaadjes gelatine
  • 1 tl speculaaskruiden (deze specerijenmix kun je ook zelf maken)
  • 5 el vloeibare honing
  • Extra pepernoten/marsepein/sinterklaaschocolade ter versiering

Keukenspullen

  • Springvorm 18cm
  • Kookpan/sauspan
  • Verschillende schalen/beslagkom
  • Keukenpapier
  • Keukenmachine (optioneel)
  • Staafmixer/ mixer
  • Bakpapier

 

Recept

  1. Bekleed de bodem en de randen van de springvorm met het bakpapier – door de springvorm met papier te bedekken krijg je de taart straks goed uit de vorm. Doe de kruidnoten in de keukenmachine en maal de noten in kleine stukjes.

Smelt de boter in een pannetje en voeg de verkruimelde kruidnoten aan de gesmolten boter toe. Meng het geheel goed door elkaar en verdeel het over de bodem van de springvorm. Druk de bodem goed aan en zet de springvorm in de koelkast tot nader gebruik.

Heb je geen keukenmachine? Doe de kruidnootjes in een diepvrieszakje, en druk voor het sluiten bijna alle lucht eruit. Leg een handdoek over de zak en sla of ‘kraak’ met een pan of een deegroller alle kruidnootjes in kleine stukjes.

  1. Week de gelatineblaadjes vijf minuten in een laagje koud water. Kook de pompoenstukjes gaar in 12 à 15 minuten, totdat ze mooi zacht zijn. Wanneer de pompoen gaar is, giet je de pompoen af en maak je er met de staafmixer een gladde puree van.

Knijp de gelatineblaadjes goed uit en voeg die samen met de speculaaskruiden toe aan de pompoenpuree toe. Laat de puree een half uur in de koelkast afkoelen.

  1. Klop de slagroom stijf met de klopfix in een grote beslagkom en klop in een andere schaal de roomkaas met de honing luchtig op. Doe de slagroom bij de roomkaas en spatel het voorzichtig door elkaar om zo veel mogelijk lucht in het mengsel te houden. Schep daarna de afgekoelde pompoenpuree door het slagroom-roomkaasmengsel en giet dit in de springvorm. Zet de taart minimaal 5 uur afgedekt in de koelkast om goed op te stijven.
  2. Als de taart goed is opgestijfd kan je de taart uit de springvorm halen. Serveer de taart op een mooie taartenstandaard en decoreer hem met de lekkerste sinterklaaslekkernijen voor een feestelijk geheel!

Extra tip: Maak de taart een dag van tevoren en decoreer hem vlak voor het serveren.