Boerderij De Steenuil: van gangbaar boerenbedrijf naar doe-speel-boerderij en camping

Familie van de Schoot boert al generaties lang in het Brabantse Oirschot. In de afgelopen 30 jaar heeft het boerenbedrijf een ware transformatie doorgemaakt: van gemengd boerenbedrijf naar een unieke doe-boerderij met camping. Deze onderneming wordt met veel passie door de familie gerund. Broer Willem en zus Hanne van de Schoot aan het woord!  

Unieke belevingsboerderij

Net buiten de dorpskern van Oirschot – tussen de weilanden – ligt belevingsboerderij De Steenuil: een waar ontdekkingsparadijs voor jonge kinderen (tot acht jaar). In de stallen met wit-donkerrode koeien en kalfjes stap je in de boerderijwereld. Op deze locatie neem je een kijkje bij de konijnen, geiten, alpaca’s, kippen of de pony’s of vermaak je je in de binnen- of buitenspeeltuin. Kinderen gaan op ontdekkingstocht over het hele terrein met een van de vele kinderfietsjes of kruiwagentjes. Dat betekent dat er volop ruimte is om avontuurlijk te spelen: er is een nieuwe binnenspeeltuin met glijbanen, een zandbak, bouwhoek en veel meer. Buiten kun je spelen in het hooi en in de strohut, luchtkussen, trampolines, speelhuisjes, speeltoestellen. Kortom, volop speelplezier voor jong en oud.

Dochter Hanne: “Onze ouders hebben het gemengde bedrijf van onze grootouders overgenomen. Om een goedlopend bedrijf te runnen, was groei nodig. Mijn moeder kwam met het pioniersidee om een camping te starten. Recreëren op de boerderij was toen nog echt uniek. Vanaf dat moment wisten jonge gezinnen met kinderen ons te vinden en kwamen de eerste aanvragen voor kinderfeestjes binnen. Stap voor stap heeft de recreatietak kunnen groeien en ontwikkelen. Wij zijn een van de eerste boerenondernemers die de boerderij én de recreatie als totaalplaatje runnen. Vooral wet- en regelgeving maakt het soms een uitdaging om die combinatie mogelijk te maken.”


Rondleidingen en meehelpen

Zoon Willem en dochter Hanne besloten om officieel in het bedrijf te stappen: een nieuwe generatie boeren dient zich aan. Schaalvergroting – om het bedrijf voort te zetten – past niet bij hen, ze groeien langzaam naar een boerderij die bij hun visie past.

Zoon Willem: “Onze koeien zijn van een oer-Hollands ras: het brandrode rund. We willen dit ras weer terugbrengen in het Nederlandse landschap. De melk van de koeien is echt alleen voor de kalfjes. Als de kalfjes groot genoeg zijn, verkopen we de koeien aan andere boeren zodat meer mensen kunnen genieten van deze mooie en lieve runderen. Kinderen mogen bij ons op de boerderij ook echt meehelpen: de dieren voeren, de beesten knuffelen en onderdeel zijn van het boerderijleven.”

Dochter Hanne: “Schoolkinderen zijn bij ons altijd welkom: het onderdeel ‘boerderijeducatie’ heeft Willem op zich genomen. Dat past hem ontzettend goed en hij krijgt altijd positieve en enthousiaste reacties. Ik kan mijn ei kwijt in coaching, spiritueel werk en yoga. Samen pakken we de recreatie en horeca op. Ons pap verzorgt voornamelijk de dieren en een stuk administratie. Ieder heeft zijn sterke en zwakke punten: het is heel organisch gegroeid wie welke taak op zich neemt.


Kom jij ook op ontdekkingstocht bij De Steenuil?

Kinderen krijgen bij De Steenuil alle ruimte om te ontdekken, te leren, vies te worden, te verwonderen en te spelen. Het bedrijf is uitgegroeid tot de belevenis die het vandaag de dag is: boerenverstand ligt aan de basis.

Kom jij ook bij Boer Willem en Boerin Hanne op bezoek? Of je zelfs een paar dagen helemaal onderdompelen in het boerderijleven met een verblijf op de camping? Neem een kijkje op de website voor alle mogelijkheden!