Biologische groentekwekerij Natuurlijk Tomaat opent nieuwe boerderijwinkel op 21 maart

Op 21 maart opent biologische groentekwekerij Natuurlijk Tomaat op feestelijke wijze de vernieuwde winkel in Dongen. Tot die tijd is het druk op het bedrijf: de aannemersploeg, werknemers uit de kas, workshopdeelnemers en carnavalswagenbouwers lopen de deur plat. Hoe runnen ondernemers Alfons en Henriëtte van den Hoekhet Dongense bedrijf? De redactie van Dichterbij de Boerderij nam een kijkje!

In de nieuwe boerderijwinkel liggen niet alléén tomaten, komkommers en paprika’s uiteigen kas. ‘In 2011 startte ik een klein winkeltje om onze eigen producten te verkopen, maar er kwam al snel vraag naar meer. Het assortiment breidde uit met aardappels, uien en eieren. Het groeide binnen een jaar enorm uit.’ Inmiddels zijn de voorraad en de productlijn van Henriëtte zo groot, dat er een nieuwe keuken, opslag en grotere bio-landwinkel komt met de naam: ‘Natuurlijk Henriëtte’.

Van de nood een deugd maken

‘In 2011 kregen we te maken met de EHEC-crisis, een bacterie die uit Duitsland overwaaide.’ Op zoek naar andere mogelijkheden, besloten de ondernemers een positieve draai aan deze crisisperiode te geven: ze gooiden het roer om. Henriëtte verwerkte de tomaten die overbleven tot een eigengemaakte basissaus voor soep. Het bleek een schot in de roos. ‘Ik kwam in een hele andere wereld terecht. Ik verkocht mijn saus aan boerderijwinkels en restaurants, dus ik ben toen eigenlijk sales-vrouw geworden. Dat gaf mij zoveel energie.’

Belevingsboerderij

De verandering van koers bleek gunstig uit te pakken en is tot de dag van vandaag positief merkbaar in het bedrijf. Henriette: ‘Niet lang nadat ik mijn winkel opende, werd ik klasseboer. Daarna startte ik ook met kookworkshops voor volwassenen. Er kwamen steeds meer aanvragen binnen. Inmiddels geef ik cursussen voor allerlei uitstapjes, zoals bedrijfs- en familie-uitjes. We bereiden verse gerechten: van ketchup tot complete tapasmenu’s. Ik ga met de groep onze kas in en langs onze winkel om onze eigen producten in te slaan voor de workshop. Door het grote aantal gasten besloten we zelfs een parkeerplaats aan te leggen. Het boerenerf met kleine beesten is een bezoekerserf geworden. Dat vind ik nog wel even wennen.’

 Innovatief

Na de verandering in 2011, met onder andere het toevoegen van ‘Henriëttes Ambachtelijke Basissaus’, zijn Henriëtte en Alfons in 2015 gestart met biologisch boeren. ‘De stap naar biologisch is enorm. In 2012 en 2013 zijn we onderzoek gaan doen. We moesten de grond geschikt maken om biologisch te boeren. De komkommers die we destijds plantten, gebruikten we om informatie in te winnen. Een komkommer geeft andere informatie dan een grondmonster. Je moet erachter komen of er bestrijdingsmiddelen – die vroeger gebruikt zijn – in de grond zitten. Het duurt een hele tijd voordat je de omschakeling naar biologisch boeren hebt gemaakt. Maar we zijn er maar wat trots op!’

Voor meer informatie over alle bedrijfsactiviteiten van de familie van den Hoek, neem een kijkje op www.natuurlijktomaat.nl

Nieuwsbrief

Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van het reilen en zeilen op boerderijen bij jou in de buurt? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


Contact

Wil je contact opnemen met de initiatiefnemers van Dichterbij de Boerderij? Dat kan! Mail naar: redactie@dichterbijdeboerderij.nl

Privacyverklaring / Disclaimer / Cookies